Prismodtagerne 2022

Hovedprisen Årets bog gik til Dorthe Nors og Henrik Saxgren for ”En linje i verden”, da i alt femten priser blev uddelt til Blixenprisen lørdag aften i Store VEGA. Forud for prisuddelingen var nomineringsfeltet i fokus til ’Blixen præsenterer’ – et tætpakket litteraturevent hvor publikum kunne opleve de nominerede forfattere til talks, interviews og oplæsninger i Loungen i VEGA.

Prismodtagerne. Foto: Lasse Lagoni

For sjette gang blev de største litterære præstationer hyldet til Blixenprisen. Men denne gang i nytænkt format og med flere nye priser. Fra scenen i VEGA guidede aftenens vært, performer og komponist Jeanett Albeck publikum gennem et forrygende show, hvor uddelingen af de i alt femten priser blev bundet sammen af lige dele humor, litterære referencer og musikalske indslag.

Se alle Blixenprisen-modtagerne nederst.

Årets bog gik til ”sublim sammensmeltning af essays og billedfortællinger”

Modtagerne af den ny hovedpris Årets bog, der kan uddeles inden for alle genrer, så længe der er tale om en fremragende og skelsættende bog, er Dorthe Nors og Henrik Saxgren for ”En linje i verden”. Juryen motiverede valget således:

”Med blik for detaljen, humor og poesi indfanger Dorthe Nors lidt af kystfolkets sjæl gennem sine egne erindringsglimt og giver den videre til os andre, så vi selv kan mærke, at det også vedkommer os. Henrik Saxgrens fotoværker giver øjet noget at dvæle ved, mens Dorthe Nors ord synker ind. De stærke fotos taler til teksten, som igen læner sig op ad den mærkbare skønhed i de store vidder, mørke himle og knivskarpe motiver. Hver især har Saxgren og Nors skabt to fabelagtige værker, men når de to værker smelter sammen i en bog, så er det ganske enkelt sublimt.”

Nye priser gav øget fokus på populærlitteratur

Som led i Blixenprisens nye format blev der bl.a. også uddelt priser inden for de mere populære genrer som krimi og biografi. Årets krimi gik til Thomas Bagger for ”Manden i tre dele” med begrundelsen:

”Thomas Bagger formår at skabe en intens, rå og brutal verden, hvor fortællingen hele tiden overrasker og sproget flyder sprødt i velfungerende dialoger og hårdtslående scener. Det er ganske enkelt fremragende.”

Prisen for Årets biografi gik til Jens Andersen for ”Et liv med LEGO – en slægtshistorie”. Juryen motiverede valget således:

”(…) en forrygende og gennemresearchet krønike om fire generationer. Her skildres menneskene bag en af alle tiders største danske erhvervssucceser. Det kunne være tørt og statistisk, men er med forsidens legende Kjeld Kirk Kristiansen som gennemgående kommentator blevet en medrivende og dramatisk fusion af person-, erhvervs- og danmarkshistorie (…) Erhvervshistorie i en pageturner? Det er ganske vist. Og det er rigtig godt lavet.”

Optaktsevent satte fokus på de nominerede

Som led i det nye format afholdt Blixenprisen for første gang optaktseventen ’Blixen præsenterer’ – et kondenseret litteraturprogram hvor publikum gratis kunne opleve talks, interviews og oplæsninger med alle de nominerede forfattere forud for Blixenprisen samme aften.

Se alle prismodtagerne til Blixenprisen 2022 herunder:

I kategorien for Årets boghandel
BRØG Litteraturbar, København, Anna Johansen & Claes Benthien

I kategorien for Årets litteraturformidler
Signe Langtved Pallisgaard, Litteraturkonsulent og arrangementskoordinator, Gentofte Hovedbibliotek

I kategorien for Årets lydbogsindlæser (10.000 kr.)
Randi Winther for sin indlæsning af ”Rosarium” af Charlotte Weitze.

I kategorien for Årets biografi (10.000 kr.)
”Et liv med LEGO – En slægtshistorie” af Jens Andersen


I kategorien for Årets krimi (10.000 kr.)
”Manden i tre dele” af Thomas Bagger


I kategorien for Årets illustrerede værk (10.000 kr.)
”Urhistorien” af Peter Madsen


I kategorien for Årets ungdomsbog (10.000 kr.)
”Den kroniske kyssesyge” af Glenn Ringtved


I kategorien for Årets digtsamling (10.000 kr.)
”Forgabt” af Bjørn Rasmussen


I kategorien for Årets oversættelse (10.000 kr.)
Lilian Munk Rösing og Birte Dahlgreen for deres oversættelse af ”Årene” af Annie Ernaux

I kategorien for Årets børnebog (10.000 kr.)
”Slimfjorden” af Sarah Lang Andersen. Illustreret af Kathrina Skarðsá


I kategorien for Årets fagbog (10.000 kr.)
”Store Nordiske Krig” af Dan H. Andersen


I kategorien for Årets roman (10.000 kr.)
”Farskibet” af Glenn Bech


I kategorien for Årets talent (10.000 kr.)
Emeli Bergman

I kategorien for Årets ærespris
Anne-Marie Mai

I kategorien for Årets bog (50.000 kr.)
”En Linje I Verden” af Dorthe Nors og Henrik Saxgren

Spar Nord Fonden er hovedsponsor for Blixenprisen igen

Og samarbejdet om bogstavelig talt at sætte pris på det bedste inden for dansk litteratur startede allerede i 2016. Spar Nord Fonden holder fast ved at ville medvirke til at skabe værdifulde fællesskaber, hvor man kan høre til og føle sig som en del af noget betydende – og hvor det gælder om at samle mennesker om de interesser, der beriger dem og som byder på helt særlige oplevelser. Derfor støtter vi litteraturen.

Blixenprisen er støttet af:

Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Gyldendal, Carlsen, Grif, Modtryk, Alvilda, People’s, Lindhardt & Ringhof, JP/Politikens Forlag, GADs Forlag, Forlaget Falco, Danmarks Biblioteksforening, Swann Studio, Gladiator, SAXO, Turbine, Danske Forlag, GUTKIND, Jensen & Dalgaard, Litteratursiden, Bibliotekarforbundet, Grønningen1 og Boghandlerforeningen.

De 15 priser der uddeles ved Blixenprisen 2022

Årets bog, Årets biografi, Årets boghandel, Årets børnebog, Årets digtsamling, Årets fagbog, Årets illustrerede værk, Årets krimi, Årets litteraturformidler, Årets lydbogsindlæser, Årets oversættelse, Årets roman, Årets talent, Årets ungdomsbog og Årets ærespris.

Blixenprisens Jury består af:

Andreas Nordkild Poulsen (udstillingschef, Bogforum)
Christian Kaaber (antikvar og litteraturhistoriker)
Tyge Brink (Storytel)
Hanne Kvist (forfatter)
Jeanette Varberg (forfatter og arkæolog)
Jes Stein Pedersen (litteraturredaktør, Politiken)
Peter Laugesen (forfatter)
Rasmus Hastrup (oversætter og forfatter)
Linea Maja Ernst (journalist, Weekendavisen)
Lise Vandborg (chefredaktør, Litteratursiden)
Pablo Llambías (forfatter og underviser)
Søren Jessen (forfatter og illustrator)
Lars Bukdahl (digter og litteraturkritiker)