Blixenprisen vender tilbage i nyt format med Jeanett Albeck som vært

Blixenprisen præsenterer et helt nyt format når litteraturbranchen samles i Store VEGA den 18. juni 2022. Uddelingen af de i alt 15 priser ledes af vært Jeanett Albeck, der sammen med en ny storjury hylder årets litterære præstationer, formidlere og nye talenter. Som noget nyt kickstartes prisfesten tidligt på dagen med ”Blixen præsenterer” – en fem timers gratisevent med oplæsninger og talks med en lang række af de nominerede forfattere.

For sjette gang hylder Blixenprisen det bedste inden for dansk litteratur når i alt 15 priser skal uddeles i Store VEGA. På scenen er det performer og komponist Jeanett Albeck, der svinger taktstokken som vært gennem hele prisuddelingen når formidlere, forfattere, redaktører, boghandlere, etablerede forfattere og nye talenter skal hædres.

”Jeg glæder mig helt vildt til at vi sammen skal skabe en smuk aften i VEGA og fejre alle de nye og spændende ting der er sket inden for litteraturen det sidste år. Vi skal hylde alle de dygtige, talentfulde og hårdtarbejdende mennesker i bogbranchen. Det fortjener de! Og vi skal fejre at vi igen kan samles og holde en fest. Det trænger vi til,” lyder det fra Jeanett Albeck, som ikke afviser smagsprøver på ’Brøgger’, ’Tove, Tove, Tove’ eller noget helt tredje fra sit musikalske bagkatalog undervejs i showet.

 

Årets Bog og nye priser med fokus på populærlitteratur

Som noget nyt indstiftes i år fem nye priser: Årets Krimi, Årets Biografi, Årets Roman, Årets Ærespris samt en ny hovedpris på 50.000 kroner: Årets Bog. En Blixenpris for Årets Bog gives til en dansk forfatter, der med sit litterære virke har udvist exceptionelt talent og var aktuel med en bogudgivelse i 2021. Prisen kan således uddeles inden for alle genrer, så længe der er tale om en fremragende og skelsættende bog. I forlængelse heraf bliver alle prissummerne ensrettet på de resterende 14 priser, så man fremover kommer den symbolske rangordning af genrerne til livs.

 

Ny professionel storjury sætter kursen

I begge forfatterforeninger glæder man sig over det opdaterede Blixenprisen-format:

“Vi ser frem til at afholde festen på en lidt anderledes måde i år. Vi har indarbejdet en række forslag fra branchen, som tilsammen gør prisfesten mere gennemskuelig og mere bredt dækkende for bogmarkedet som helhed,” siger Peter Adolphsen og Morten Visby, formænd for hhv. Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der står bag Blixenprisen.

Som noget nyt skal nominerede og modtagere af Blixenprisen 2022 findes af én samlet jury bestående af repræsentanter fra alle dele af bogbranchen. Juryen består af:

Andreas Nordkild Poulsen (udstillingschef, Bogforum), Christian Kaaber (antikvar og litteraturhistoriker), Tyge Brink (Storytel), Hanne Kvist (forfatter), Jeanette Varberg (forfatter og arkæolog), Jes Stein Pedersen (litteraturredaktør, Politiken), Peter Laugesen (forfatter), Rasmus Hastrup (oversætter og forfatter), Linea Maja Ernst (journalist, Weekendavisen), Lise Vandborg (chefredaktør, Litteratursiden), Pablo Llambías (forfatter og underviser), Søren Jessen (forfatter og illustrator) og Lars Bukdahl (digter og litteraturkritiker).

Gratis optaktsevent sætter fokus på de nominerede
Som led i det nye format lancerer Blixenprisen i år ’Blixen præsenterer’ – et tætpakket dagsprogram hvor publikum får mulighed for opleve talks, interview og oplæsninger med de nominerede forfattere forud for prisfesten samme aften.
’Blixen præsenterer’ er gratis og afholdes i VEGA fra kl. 13.00-18.00 den 18. juni 2022.

 

Presseakkreditering

Blixenprisen afholdes i år den 18. juni 2022 i Store VEGA. Presseakkreditering kan tildeles ved henvendelse til nedenstående kontakt.

For yderligere information, kontakt venligst:
Anja Linnet // anja@have.dk // 22 65 53 48
Sara Jeppesen // sara@have.dk // 22 41 00 48

 


 

Spar Nord Fonden er hovedsponsor for Blixenprisen igen

og samarbejdet om bogstavelig talt at sætte pris på det bedste inden for dansk litteratur startede allerede i 2016. Spar Nord Fonden holder fast ved at ville medvirke til at skabe værdifulde fællesskaber, hvor man kan høre til og føle sig som en del af noget betydende – og hvor det gælder om at samle mennesker om de interesser, der beriger dem og som byder på helt særlige oplevelser. Derfor støtter vi litteraturen.


Blixenprisen er støttet af:

Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Gyldendal, Carlsen, Grif, Modtryk, Alvilda, People’s, Lindhardt & Ringhof, JP/Politikens Forlag, GADs Forlag, Forlaget Falco, Danmarks Biblioteksforening, Swann Studio, Gladiator, SAXO, Turbine, Danske Forlag, GUTKIND, Jensen & Dalgaard, Litteratursiden, Bibliotekarforbundet, Boghandlerforeningen og Grønningen1.

 

De 15 priser der uddeles ved Blixenprisen 2022

Årets Bog, Årets Biografi, Årets Boghandel, Årets Børnebog, Årets Digtsamling, Årets Fagbog, Årets Illustrerede Værk, Årets Krimi, Årets Litteraturformidler, Årets Lydbogsindlæser, Årets Oversættelse, Årets Roman, Årets Talent, Årets Ungdomsbog og Årets Ærespris.

Jeanett Albeck
Foto: Nadia Von Rikka