Jeanett Albeck gentager successen som vært for Blixenprisen 2023

Den 20. juni uddeles den prestigefulde Blixenprisen for syvende gang. Værtsrollen indtages for andet år i træk af performer og komponist Jeanett Albeck, som fra scenen i Pressen (Politikens Hus) vil føre publikum gennem de i alt 15 priser, der hver især hylder de største bidrag til dansk litteratur anno 2022.

Aftenens vært er Jeanett Albeck. Foto: Camilla Winther

For syvende gang hylder Blixenprisen det bedste indenfor dansk litteratur, når i alt 15 priser skal uddeles i Pressen, Politikens Hus den 20. juni 2023. På scenen er det performer og komponist Jeanett Albeck, der styrer slagets gang som vært gennem hele prisuddelingen, når forfattere, oversættere, boghandlere, formidlere, illustratorer og nye talenter skal hædres.

“Det er en ære at få lov til at være vært for Blixenprisen igen i år. Jeg glæder mig til at fejre alle de fantastisk dygtige forfattere, formidlere og nye talenter, som gør en forskel i litteraturbranchen – og for hele samfundet”, lyder det fra Jeanett Albeck, som utvivlsomt vil diske op med både humoristiske og musikalske perler fra sit bagkatalog undervejs i showet.

Revitalisering af Blixenprisen

Blixenprisen 2023 viderefører det nye og opdaterede format, som med stor succes blev lanceret sidste år. Det nye format indebærer bl.a. et øget fokus på populærlitteratur og har indstiftet fem nye priser: Årets Krimi, Årets Biografi, Årets Roman, Årets Ærespris samt en ny hovedpris på 50.000 kroner – Årets Bog – som gives til en dansk forfatter, der med sit litterære virke har udvist exceptionelt talent og var aktuel med en bogudgivelse i 2022. Prisen kan således uddeles inden for alle genrer, så længe der er tale om en fremragende og skelsættende bog. I forlængelse heraf er alle prissummerne ensrettet på de resterende 14 priser, for at komme den symbolske rangordning af genrerne til livs.

Et andet aspekt af det opdaterede format er etableringen af en professionel jury med repræsentanter fra alle dele af bogbranchen. Blixenprisens jury 2023 består af:

Andreas Nordkild Poulsen (udstillingsleder, Bogforum), Christian Kaaber (litteraturhistoriker og antikvarboghandler), Tyge Brink (forlagssekretær), Tomas Lagermand Lundme (forfatter), Dorthe Chakravarty (historiker og forfatter), Jes Stein Pedersen (litteraturredaktør, Politiken), Rasmus Hastrup (oversætter og forfatter), Lise Vandborg (chefredaktør, Litteratursiden), Rikke Villadsen (illustrator og forfatter), Lars Bukdahl (litteraturkritiker, WA), Peter Laugesen (forfatter) og Mette Moestrup (digter og forfatter).
I forfatterforeningerne glæder man sig over branchens positive respons på det nytænkte format:

“Sidste år lancerede vi som bekendt et nyt format med en række nye priser og forslag fra branchen. Det viste sig at være en succes og præcis den revitalitsering, Blixenprisen havde brug for. Prisuddelingen er nu langt mere gennemskuelig og bredt dækkende for bogmarkedet som helhed. At vi så tilmed er så heldige at Jeanett Albeck vil være vært for Blixenprisen endnu engang, lover kun endnu bedre for dette års prisfest”, lyder det fra Claus Ankersen og Morten Visby, formænd for hhv. Danske Skønlitterære Forfattere og Dansk Forfatterforening, der står bag Blixenprisen.

Spar Nord Fonden er hovedsponsor for Blixenprisen

Samarbejdet om, bogstavelig talt, at sætte pris på det bedste indenfor dansk litteratur, startede allerede i 2016. Spar Nord Fonden holder fast i at ville medvirke til at skabe værdifulde fællesskaber, hvor man hører til og føler sig som en del af noget betydningsfuldt – og hvor det gælder om at samle mennesker om de interesser, der beriger dem og som byder på helt særlige oplevelser. Derfor støtter vi litteraturen.

Blixenprisen er støttet af:

Spar Nord Fonden, Statens Kunstfond, Gyldendal, Gads Forlag, People’s Press, JP – Politikens Forlag, Modtryk, Alvilda og Griff, Grønningen1, GUTKIND, Alpha Forlag, Danske Forlag, Bibliotekarforbundet, Danmarks Biblioteksforening, Litteratursiden og SAXO.

De 15 priser der uddeles ved Blixenprisen 2023

Årets Roman, Årets Krimi, Årets Biografi, Årets Faglitterære Udgivelse, Årets         Børneudgivelse, Årets YA-Udgivelse, Årets Lyrik/Digtsamling, Årets Illustrerede Udgivelse, Årets Ærespris, Årets Talent, Årets Boghandel, Årets Oversatte Udgivelse, Årets Indsats For Litteraturformidling, Året Lydbogsindlæser og hovedprisen: Årets bog.