Blixenprisen 2018: Her er årets prismodtagere

Så blev Danmarks litteraturprisfest – Blixenprisen 2018 – afrundet med manér i Folketeatret. Der blev uddelt 8 priser og 3 legater til prismodtagere fra alle litteraturbranchens grene. Abdel Aziz Mahmoud sikrede godt selskab som vært for årets prisfest, mens Mouritz/Hørslev Projektet stod for det musikalske indslag på scenen og til efterfesten.

Blixenprisen er mere end en prisfest

Blixenprisen er en fejring af litteraturen. Den er en hyldest til det danske sprog, til den fordybelse og det nærvær, som litteraturen tilbyder i en hektisk og omskiftelig verden. Blixenprisen er først og fremmest en prisfest, men den er ikke blot en hyldest til individuelle litterære præstationer. Blixenprisen markerer først og fremmest, at den litterære branche står sammen om at udbrede litteraturen i alle hjørner af samfundet. Derfor har alle danske læsere i år haft mulighed for at indstille deres favoritter til de 8 Blixenpriser, hvorefter en jury har nomineret og udvalgt den prismodtager, de fandt værdig. Mange har budt ind med indstillinger i år.

 

Boghandlerprisen vender tilbage

Blixenprisen hylder ikke kun forfattere og branche – men sætter også fokus på de lokale ildsjæle ude i landet, der hver dag arbejder for at udbrede litteraturen. Derfor var det også glædeligt, at man i år igen kunne præsentere prisen for årets boghandler. Prisen, der sidst blev uddelt i 2016, gik i år til Marianne Møller for hendes engagement og store indsats i Kristian F. Møller BOGhandleren i Århus.

 

The Blixen Literary Award gik til…

En af de helt store priser går hvert år til en skønlitterær udgivelse. I år var Peter Laugesen modtager af the Blixen Literary Award på 75.000 kr. for digtsamlingen Traveling. Blixenprisens skønlitterære jury begrunder valget af Peter Laugesens Traveling med følgende ord:

Peter Laugesens Traveling er et mesterligt signalement af fortid og nutid, af kunstens mange kilder og af rejsen som et livsvilkår. Rejsen er en uro i livet, men rejsen er også anledning til pludselig stilstand og stilhed, midt i verdens larm. Traveling er den skønneste gave til gamle og nye læsere af Peter Laugesen, en digter, der har blik for såvel myren på sin vej som for universets sorte huller. 

 

Zinklar-prisen går til stor tysk forfatter

I år fik Blixenprisens gæster fornemt besøg af den tyske forfatter Judith Hermann, der modtog Zinklar-prisen 2018 – en pris på 100.000 kr. Judith Hermann har senest har udgivet Lettipark (2016), der høstede flotte anmeldelser i Danmark. Judith blev interviewet på scenen af formand for Dansk-Tysk Selskab, Steen Bille, om hendes forhold til Danmark, hendes udviklingsforløb som forfatter og ikke mindst hendes særegne skrivestil, der har sikret hende en stor skare af danske læsere.

 

Blixenprisens prismodtagere 2018

I kategorien for Årets redaktør (15.000 kr.)
Seniorredaktør Louise Kønigsfeldt fra forlaget Rosinante & Co.

I kategorien for Årets litteraturformidler (30.000 kr.)
Klaus Rothstein og Nanna Mogensen for Skønlitteratur på P1

I kategorien for Årets litterære talent (10.000kr.)
Malte Tellerup for Markløs

I kategorien for Årets lydbog (20.000 kr.)
Thomas Bredsdorff for Tøsne og forsytia

I kategorien for Årets skønlitterære udgivelse (75.000 kr.)
Peter Laugesen for Traveling

I kategorien for Årets faglitterære udgivelse (20.000 kr.)
H.C. Gulløv, Poul Olsen, Niels Brimnes, Per Hernæs, Mikkel Venborg Pedersen og Erik Gøbel (redaktører) for Danmark og kolonierne

I kategorien for Årets børne- og ungdomsudgivelse (10.000 kr.)
Sarah Engell for Valget

I kategorien for Årets boghandler (10.000 kr.)
Indehaver Marianne Møller fra Kristian F. Møllers BOGhandel i Århus

Zinklar-prisen (novelleforfatter) (100.000 kr.)
Judith Hermann

Kjeld Elfelts Mindelegat (oversætter) (10.000 kr.)
Birgita Bonde Hansen

Aarestrupmedaljen (lyrik) (40.000 kr.)
Mette Moestrup


 

Billedet øverst:
Modtager af Zinklarprisen: Judith Hermann
​Fotograf: Peter Kirkeskov Rasmussen

Comments are closed.