Den 19. maj afholdes Danmarks største litteraturfest, når Blixenprisen løber af stablen for tredje år i træk i Den Sorte Diamant i København. Louise Wolff er vært til prisuddelingen, der med sine 14 forskellige priskategorier vil samle og hylde hele den danske litteraturbranche. Juryerne til fem af priskategorierne kan nu løfte sløret for de nominerede.

Louise Wolff er vært når litteraturen fejres til Blixenprisen 2017. Med to nye priser på programmet, uddeles der i år intet mindre end 14 priser, hvilket sker i samarbejde med en lang række sponsorer. Det har været muligt at indstille kandidater til følgende fem af de 14 priser: Blixenprisen for årets litterære talent, Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling (ny) Blixenprisen for årets innovation – Saxos innovationspris, Isak Dinesen-prisen (ny) samt jubilæumsprisen Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse.

Juryen for Blixenprisen for årets litterære talent består af Ida Marie Hede, Kristian Himmelstrup og Pablo Llambias. De har nomineret følgende tre kandidater:

 • Niels Henning Falk Jensby med “Techno”
 • Andreas Pedersen med digtsamlingen ”Fryden”
 • Amalie Laulund Trudsø med “Koordinator” og “Sommerhus”.

Prisen uddeles i samarbejde med Forlaget Gladiator.


Juryen for Blixenprisen for årets innovation – Saxos innovationspris består af Preben Mejer, Le Gammeltoft og Henrik Føhns. De har nomineret følgende tre kandidater:

 • Riisound
 • Camille Blomst
 • Baggaardsbaroner

Prisen uddeles i samarbejde med Saxo.com


Juryen for Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling består af Lise Vandborg, Henrik Wivel og Birgitte Darger. De har nomineret følgende kandidater:

 • Rachel Röst, foreningen Læs for livet
 • Vibeke Johansen, Horsens Bibliotek
 • Nanna Damsgaard Larsen, Herlev Bibliotek

Prisen uddeles i samarbejde med Litteratursiden, Danmarks Biblioteksforening og Bibliotekarforbundet.


Juryen for Isak Dinesen-prisen består af Thøger Jensen, Jesper Wung-Sung og Janne Teller. De har nomineret følgende tre kandidater:

 • Merete Pryds Helle med ”Folkets skønhed”
 • Jens Christian Grøndahl med ”Tit er jeg glad”
 • Signe Brønserud med ”Om et klaver”

Prisen uddeles i samarbejde med Danske skønlitterære Forfattere.


Juryen for Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse består af Anna Skyggebjerg, Julie Arndrup, Benni Bødker, Maria Louise Bjerrum og Anita Brask Andersen. De har nomineret følgende kandidater:

 • Mette Finderup med ”Lysbroen”
 • Kenneth Bøgh Andersen med ”Den Faldne Djævel”
 • Kim Fupz Aakeson & Niels Bo Bojesen med”Vitello – 28 historier fra A til Å.

Prisen uddeles i anledning af 50-års jubilæet for moderne dansk børne- og ungelitteratur. Prisen uddeles i samarbejde med forlagene Gyldendal, Alvilda og Høst & Søn.

 I de øvrige 9 priser vælges én modtager. Alle prismodtagere hyldes den 19. maj 2017 kl. 19.30 i Den Sorte Diamant i København.

 

Motivationstekster til de nominerede:

Blixenprisen for årets litterære talent

Niels Henning Falk Jensby kontrasterer i sit sprog en glittet, skinnende overflade og forgængelig organisk kropslighed. Disse to elementer støder sammen i et voldsomt miljø af krop, stimulanser, kærlighed og ensomhed. Debutværket “Techno” lever i tonen, mens individerne befinder sig på en lystfuld og sårbar grænse mellem hengivelse og fortabelse. Værket er en særdeles intens og grufuld skøn oplevelse.

Andreas Pedersen formår at skrive lyset og kærligheden frem i sit sprog, så man føler sig hengivet til den største glæde ved læsning: At kunsten heler og forsoner. Kultur- og litteraturhistorien flyder ubesværet som en undertekst i digtene, i ordforrådet og de mange overraskende rytmeskift. Andreas Pedersen formår at give det nære liv på den smukkest tænkelige måde. Andreas Pedersens talent er af international format.

Amalie Laulund Trudsø skriver en sansemættet og nær prosa, der i sine sarte berøringer med omgivelserne, menneskene og tiderne bærer flygtige følelser med sig. I det seneste værk, “Sommerhus”, demonstrerer hun overbevisende og smukt, hvordan hun kan lade sproget bevæge sig ind mellem sensommeraftenens hybenroser på smalle stier, hvor kun børneben finder vej.


Blixenprisen for årets indsats for litteraturformidling

Rachel Röst er ildsjælen bag foreningen Læs for livet, der indsamler bøger og bringer dem ud til anbragte børn og unge i hele landet. Med Læs for livet skaber Rachel Röst gode læseoplevelser for hundredvis af anbragte børn og unge ud fra en tankegang om at litteratur kan forandre liv. Rachel møder de unge med omsorg og empati, lytter til deres ønsker og finder de bøger, der passer netop til dem. Hendes motto er AT de unge læser – ikke HVAD de læser. Rachels kæmpe engagement smitter af på resten af foreningen, som tæller et stort team af dedikerede frivillige.

Bibliotekar Vibeke Johansen fra Horsens Bibliotek er drivkraften bag Krimimessen. Takket være Vibeke Johansens engagement og tætte samarbejde med forfattere, forlag og dagblade er den blevet Nordens største krimimesse, der i 2017 blev besøgt af over 7300 gæster. Ved at tilrettelægge et originalt program, hvor danske og internationale forfattere møder deres læsere i øjenhøjde, kan Vibeke Johansen om nogen tage æren for krimimessens succes samtidig med at hun har været med til at skabe anerkendelse af krimiens samfundsdebatterende kvaliteter.

Litteraturformidler Nanna Damsgaard-Larsen fra Herlev Bibliotek har i løbet af 2016 gentænkt bibliotekernes litteraturformidling. Med en smittende entusiasme og fandenivoldsk tilgang til litteraturen spreder hun læseglæde og bringer litteraturen ud, hvor folk er. Hvad enten det gælder arrangementer eller sociale medier er Nanna Damsgaard-Larsens formidling kendetegnet ved at være æstetisk, skæv, sjov og inspirerende, som da hun samlede 250 mennesker til et Peter Laugesen arrangement på Herlev hospital i samarbejde med byens strikkeklub, jazzklub, gymnasium og billedskole.


Blixenprisen for årets innovation – Saxos innovationspris

Riisound – Tommy Riis Hansen. Riis har gjort det lige så nemt at udgive lydbøger som det i lang tid har været at udgive i de andre formater, det være sig papir eller e-bog. Omsider kom lydbogen med.

Camille Blomst. Camille er en ildsjæl, der brænder for litteraturen, en kreativ formidler der er initiativtager til festivalen Lun på Ord og masser af andre gode og sjove ideer der vækker interessen for litteraturen blandt børn og gamle.

Baggaardsbaronerne. Man kan mærke lidenskaben brænde hos Baggaardsbaronerne. Lidenskab for litteraturen, for debutanterne, deres værker og for de ord, der bare må skrives. Baggaardsbaronerne står for en frisk og anderledes måde at arbejde som forlæggere, og for et tiltrængt fokus på værkerne frem for forfatterne.


Isak Dinesen-prisen

Merete Pryds Helle. Det kan ikke undre, at Folkets skønhed har fået mange læsere. Det er en fint og effektivt fortalt slægtskrønike. Man præsenteres for et mylder af personer, hvor ikke kun den kvindelige hovedperson står lysende klart, men også flere af de mandlige karakterer er trukket skarpt op, ikke mindst hovedpersonens far.

Jens Christian Grøndals. Tit er jeg glad, og vil dog gjerne græde. B.S. Ingemans vers slår præcist tonen an i Jens Christian Grøndahls fortælling om Ellinor, der ser tilbage på, hvordan hun efter en tragisk begivenhed kom til at leve sin bedste venindes liv. Ellinor er en stærk kvinde, og karakteren fremstår hele vejen gennem fortællingen meget overbevisende og ægte.

Signe Brønserud. Romanen Om et klaver er et varmt og indlevet portræt af klaverstemmeren Henning. Han er en temmelig nørdet og skæv person, men man tror faktisk på karakteren og hans lidt naive måde at navigere i feltet mellem en god ven, en gammel kæreste og sit fag: drømmen om at bygge et nyt og lettere klaver. Ja, sådan kan en mand godt være skruet sammen. 


Blixenprisen for årets børne- og ungdomsudgivelse:

Mette Finderup giver med serien Lysbroen et originalt og personligt bud på en coming of age-fantasyfortælling med en stærk kvindelig hovedkarakter, der vokser og kæmper for kærlighed, broderskab, frihed og lighed. Serien er velskrevet med et veloplagt plot med mange sidehistorier, og den har en bred læserappel på tværs af traditionelle aldersskel mellem børn, unge og voksne.

Kenneth Bøgh Andersen formår med sit fantasyunivers Den faldne djævel at trække på mytologier og litterære forgængere, som ikke er set før hverken inden- eller udenlands. Plottet indeholder adskillige fortællinger, overraskelser og digressioner, som udfordrer den unge læser. Kenneth Bøgh Andersen formår med sit veloplagte sprog, humor og sokratiske metode at engagere sin læser i de etiske dilemmaer, som seriens hovedperson befinder sig i. Med Den store djævlekrig har forfatteren flyttet grænser i dansk børne- og ungdomslitteratur, og bøgerne flytter i sig selv sin læser.

Kim Fupz Aakeson og Niels Bo Bojesens bøger om Vitello repræsenterer et unikt og langvarigt samarbejde inden for dansk billedbogstradition. Fortællingerne har en skæv og humoristisk synsvinkel, og med seriens udgangspunkt i hverdagen, skildrer den genkendelige udfordringer, der rammer i børnehøjde.

Comments are closed.